Teatres i cinemes

A l’últim terç del segle XIX i fins als anys setanta del segle XX, els teatres van ser un punt neuràlgic de la vida cultural i cívica de la ciutat. Nius d’idees i projectes, espais d’intercanvi, locals d’esbarjo i entreteniment, punts de trobada.

Més enllà dels equipaments ja construïts específicament per a aquests usos, les escoles, entitats i centres parroquials tenien pràcticament tots una sala per acollir espectacles. Els espais utilitzats com a cinema o teatre tenien un pes important en el teixit cívic, associatiu i veïnal de la ciutat. A Manresa, hem pogut comptar prop d’un centenar d’edificis que en un moment o altre van ser espais escènics, segons s’ha pogut documentar. Alguns amb una trajectòria llarga i que han arribat fins als nostres dies -el teatre Conservatori, Els Carlins, el Cor de Sant Josep, el local Nostra Llar del Poble Nou o el teatre Kursaal. D’altres de vida breu, com el cinematògraf Principal o fins i tot alguns molt efímers i segurament desconeguts per a la majoria de persones avui, com l’Iris Sport, el cinematògraf Gaumont, etc. Aquest web fa un repàs dels més destacats, i posa a l'abast una ruta guiada per aquests espais, activitats educatives, galeria d'imatges i cartells... tot plegat, un projecte fascinant, i encara viu i que anirà creixent.


Des d'aquesta postal clicant sobre cada edifici podreu accedir a la web de memoria.cat que conté la informació completa sobre cada espai.

El cas de Manresa no és pas excepcional. Ciutats i pobles tenen aquest passat comú en què la vida social, cultural i cívica s’articulava a l’entorn d’un teatre o del local parroquial. Però sí que a Manresa aquest llegat ha estat decisiu per mantenir encara avui la flama encesa. El pòsit cultural de tots aquests locals ha fet que Manresa hagi estat bressol de múltiples actors, actrius i directors. L’ambient cultural de tants anys ha fet que encara avui el públic ompli les platees dels equipaments en funcionament. Aquest caliu, barreja de records i nostàlgia, de nissagues familiars d’artistes amateurs... és una força catalitzadora que, fins i tot, va ser capaç de moure muntanyes i recuperar el teatre Kursaal, aviat farà 15 anys.

Gaudiu d’aquest passeig per teatres i cinemes de Manresa, amb el qual des d’El Galliner, com entitat Administradora de la Festa de la Llum 2021, hem volgut mirar enrere, veure d’on venim, i fer memòria i deixar constància d’aquesta part de la nostra història. Hem fet el viatge acompanyats i guiats per historiadors i col·laboradors però, sobretot, de bracet amb manresans i manresanes que han volgut compartir els seus records i les seves fotografies. Un agraïment infinit.