125 anys del cinema a Manresa

El 27 de desembre de 1896 es va fer al Teatre Conservatori de Manresa la primera projecció pública de cinema. Manresa va ser la 3a ciutat catalana, després de Barcelona i Lleida, on es va fer la projecció.

Per celebrar-ho El Galliner i Cine Club Manresa van organitzar el 27 de desembre de 2021 un acte al mateix teatre Conservatori. L'acte consistí en la projecció de 14 curts de Segundo de Chomón acompanyats per la música en directe dels pianistes David Martell, Mateu Peramiquel, Anna Puigmartí, Marc Pusó, Xavier Ricarte, Berta Sala i Benjamí Santacana.


Manresa se sumà així a l’Any Segundo de Chomón, organitzat per la Filmoteca de Catalunya per commemorar els 150 anys del naixement d’aquest cineasta fortament lligat a Barcelona. Aquesta selecció és un recorregut per celebrar la figura de Chomón des de dos àmbits específics: per una banda, les tècniques en què Chomón va excel·lir i li van donar reconeixement mundial: el color, els efectes especials i l’animació; i per l’altra, el cinema que va fer a Barcelona.


Programa de mà del 1896

Programa de mà dels 125 anys