Presentació

Us presentem el projecte Teatres i cinemes de Manresa, un treball de recerca que els membres de l'associació cultural El Galliner –molt ben acompanyats d’historiadors, informàtics i moltes mans amigues – hem elaborat amb motiu de ser Administradors de la Llum 2021.

En una pluja d’idees de quan rumiavem què organitzar per la Llum, en plena pandèmia, va sorgir la idea de poder fer inventari de teatres antics de la ciutat i visitar-los. La idea va anar prenent forma i s’ha acabat convertint en un projecte de mes envergadura que permetrà a la ciutat disposar d’una àmplia documentació de teatres i cinemes que van existir a Manresa des del mitjans del segle XIX, i tot consultable online.

La recopilació d'informació ha fet aflorar que a Manresa hi ha hagut prop d’un centenar teatres i cinemes des de mitjans del segle XIX fins a finals del segle XX. A partir d'un crida ciutadana i de la col·laboració de persones i institucions s'han pogut recollir més de 700 fotografies, cartells, programes i de testimonis... i també s'han fet més de 50 entrevistes a persones vinculades al món del teatre o del cinema a nivell local.

Tot el material que anem recollint el mostrem en aquest web, així com a Memoria.cat, una web de l'Associació Memòria i Història de Manresa , de referència a Catalunya. Us proposem a més a més, itineraris pels teatres i cinemes, activitats didàctiques... Passeu, remeneu... i gaudiu!